‘Amsterdamse School’ viert honderdste verjaardag!

De beroemde Amsterdamse bouwstijl uit de jaren ‘10 en ‘20 van de vorige eeuw, De Amsterdamse School, bestaat honderd jaar. Om dat te vieren organiseert de stad dit jaar allerlei evenementen, bijeenkomsten en tentoonstellingen. Vanmorgen opende Kajsa Ollongren, wethouder Monumenten het jubileumjaar in het Grand Hotel Amrâth Amsterdam.

“We staan hier in één van de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse School”, aldus Ollongren in het hotel, dat in het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade gevestigd is. “En gelukkig besloten mijn voorgangers om niet alleen grote indrukwekkende gebouwen zoals deze, maar ook woningen voor Amsterdammers in deze prachtige monumentale stijl te laten bouwen. Daar ben ik nog altijd trots op.”

Amsterdamse School

Begin 20e eeuw bruist het in Amsterdam. Jonge ontwerpers, kunstenaars, architecten, maar ook politici en (vakbonds)bestuurders morrelen aan de gevestigde orde om een betere maatschappij vorm te geven. Dit leidt tot een explosie van dadendrang, creativiteit, nieuwe vormen en materialen. Met de oplevering van het Scheepvaarthuis in 1916 wordt de stroming van een naam voorzien: De Amsterdamse School. Daarna volgen in deze stijl vooral opdrachten van woningbouwverenigingen die betere huisvesting voor arbeiders wilden. De sociale woningbouw van de Amsterdamse School behoort tot de hoogtepunten van de Nederlandse architectuur en is nu nog overal in de stad te bewonderen. Precies honderd jaar later vieren we in Amsterdam Het jaar van de Amsterdamse School.

Eén jaar lang feest

Het Stedelijk Museum, Amsterdamse School Museum Het Schip,  Architectuurcentrum Amsterdam, gemeente Amsterdam Monumenten en Archeologie, Grand Hotel Amrâth Amsterdam en de Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties organiseren in dit jubileumjaar evenementen, bijeenkomsten en tentoonstellingen. Enkele voorbeelden:

 • Stedelijk Museum: Wonen in de Amsterdamse School. Ontwerpen voor het interieur 1910-1930 (9 april – 28 augustus 2016).
 • Open Monumentendag Amsterdam viert haar dertigste verjaardag én brengt een ode aan de Amsterdamse School (vijf extra openingen Amsterdamse School monument van de maand op: 10 april, 8 mei, 12juni, 10 juli, 14 augustus 2016 | Open Monumentendag Amsterdam is 10 en 11 september 2016).
 • Amsterdamse School Museum Het Schip opent dit voorjaar haar grote uitbreiding in woonblok Het Schip.

Meer informatie over de activiteiten in via www.amsterdamseschool100jaar.nl of #AmsterdamseSchool.

6 reacties

 1. Martin

  Helaas geeft deze website bijna geen bruikbare informatie. Wat wordt er wanneer georganiseerd? Welke gebouwen zijn op welke dagen voor publiek geopend.

  Ook zou er meer info gegeven kunnen worden over de Amsterdamse School en de architecten.

  Jammer een gemiste kans.

  Beantwoorden
 2. Frits

  Inderdaad, wat een ongelooflijk slechte website! Geen wijs uit te worden, ‘agenda’ slaat nergens op. De makers moeten zich schamen.

  Beantwoorden
 3. Tom Tossijn

  Ik vraag me af welke Amsterdamkenners er achter deze site zitten, met name de verantwoordelijken voor de plattegrond van de Amsterdamse School. Het zal de makers daarvan misschien niet zijn opgevallen, maar Noord behoort ook tot de gemeente Amsterdam. En hoe, waar het gaat om de Amsterdamse School: het voormalige politiepostje op de Buiksloterweg, de bouwstijl van het Purmerplein, een deel van de Vogelbuurt en Tuindorp Oostzaan… Allemaal maar vergeten?

  Beantwoorden
 4. Oscar

  Wat een flut site. Geld voor de site gecasht (tuurlijk!) en daarna een dead end.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *